Informace o projektu
Stabilizace aplikačně atraktivních FGF proteinů pomocí pokročilých metod proteinového inženýrství

Informace

Projekt nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Kód projektu
FW03010208
Období řešení
1/2021 - 12/2024
Investor / Programový rámec / typ projektu
Technologická agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Spolupracující organizace
Enantis s.r.o.

Cílem předkládaného projektu je vývoj a komercializace molekul z rodiny fibroblastových růstových faktorů (FGFs, z anglického fibroblast growth factors) vylepšených pomocí pokročilých metod proteinového inženýrství. Konkrétně je projekt zaměřen na vývoj stabilních proteinů FGF4, FGF8 a FGF9, které mají velký tržní potenciál ve výzkumu kmenových buněk jako ingredience do kultivačních médií a dále v regenerativní medicíně. Nicméně vysoká míra nestability u přirozených variant těchto proteinů komplikuje a často i znemožňuje jejich použití ve výzkumu a medicíně. Stabilizace cílových FGF pomocí pokročilých přístupů proteinového inženýrství vytvořených v rámci projektu nám umožní cílit na tato atraktivní odvětví trhu s inovativními molekulami s vysokou přidanou hodnotou pro koncové uživatele.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  2 – Konec hladu Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Publikace

Počet publikací: 5


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info