A Straightforward Technique for Determining Phosphorus in Foodstuffs Using High-Resolution Continuum Source Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry (HR-CS ETAAS)

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZVĚŘINA Ondřej

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Analytical Letters
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
www https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00032719.2025.2527258
Doi http://dx.doi.org/10.1080/00032719.2025.2527258
Klíčová slova Foodstuffs; high-resolution continuum source electrothermal atomic absorption spectrometry; HR-CS ETAAS; phosphorus; spectral interferences
Popis This study presents a high-resolution continuum source electrothermal atomic absorption spectrometry (HR-CS ETAAS) method for the determination of total phosphorus in food and plant samples. The method, based on atomic absorption at the 213.618?nm spectral line, demonstrates adequate sensitivity with a sub-mg/L limit of detection and a wide calibration range. Under optimized atomization conditions and with an excess of Pd/Mg(NO3)2 modifier, spectral interferences are effectively suppressed, making the procedure robust and suitable for various matrices. The method’s performance and applicability were demonstrated through the analysis of five certified reference materials.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info