ÚČINNOST ŠIROCE POUŽÍVANÝCH DEZINFEKČNÍCH PROSTŘEDKŮ NA ODSTRAŇOVÁNÍ KONTAMINACE CYTOTOXICKÝMI LÉČIVY

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DOLEŽALOVÁ Lenka BLÁHOVÁ Lucie KUTA Jan HOJDAROVÁ Tereza KOZÁKOVÁ Šárka BLÁHA Luděk

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Hygiena
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202201-0004_ucinnost-siroce-pouzivanych-dezinfekcnich-prostredku-na-odstranovani-kontaminace-cytotoxickymi-lecivy.php?l=en
Doi http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1800
Klíčová slova cytotoxic therapeutics; disinfectants - effectiveness; decontamination; hospitals; work safety
Popis Cytotoxická léčiva (CL) představují riziko pro zdravotnický personál. Povrchové dezinfekční prostředky jsou používány v nemocnicích k prevenci mikrobiální kontaminace. Není mnoho informací o jejich vlivu na povrchovou kontaminaci CL. Naše studie zkoumala účinnost vybraných dezinfekčních prostředků na odstranění kontaminace CL na podlahách v nemocnicích. Dle průzkumu ve 43 nemocnicích bylo vybráno devět nejčastěji používaných dezinfekcí, které byly testovány na účinnost odstranění devíti CL. Mezi nejčastěji používané dezinfekce v nemocnicích patří činidla na bázi peroxidu vodíku, chlornanu sodného, glukoprotaminu, glutaraldehydu a také prostředky obsahující alkoholy. Podlahovou kontaminaci CL odstraňuje nejúčinněji aktivní chlór a peroxid vodíku. Problematické se jeví odstranění karcinogenního CP. Prostředky na bázi alkoholu mohou mobilizovat kontaminaci CL z hlubších vrstev podlahového materiálu. Pro každodenní použití lze ve smyslu dezinfekce i dekontaminace CL doporučit zejména prostředky s oxidačními účinky. Další přípravky mají variabilní účinky vůči různým CL. V případě rizika vysoké kontaminace by měl být úklidový proces doplněn o používání prostředků například na bázi aktivního chloru, který je účinný také proti karcinogennímu a perzistentnímu CP.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info