Ab initio surface energy calculations and their application for the prediction of phase diagrams of silver, gold and nickel nanoalloys

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Středoevropský technologický institut. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Ab-initio výpočty povrchových energií a jejich použití pro predikce fázových diagramů nanoslitin stříbra, zlata a niklu.
Autoři

POLSTEROVÁ Svatava SOPOUŠEK Jiří VŠIANSKÁ Monika FRIÁK Martin

Rok publikování 2018
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Středoevropský technologický institut

Citace
Popis Ternární slitina Ag-Au-Ni představuje kombinaci plně mísitelného systému Au-Ni ve středním teplotním rozmezí a dvou plně nemísitelných systémů Ag-Ni a Au-Ni v pevném stavu. Diagramy hromadné fáze běžných slitin lze vypočítat standardním použitím metody CALPHAD (CALculation of PHAse Diagram). Fázové diagramy nanočástic slitin (nanoalyz) lze vypočítat také tímto způsobem. Binární nanozliže Ag-Au, Ag-Ni a Au-Ni byly zkoumány s ohledem na velikost nanočástic jako nezávislou proměnnou. Fázové schéma ternární nano-slitiny Ag-Au-Ni bylo také předpovězeno metodou CALPHAD. Obecný termodynamický popis fází byl rozšířen s ohledem na nezanedbatelný příspěvek povrchové energie a proměnlivé tvary nanočástic. Výpočet CALPHADu byl doplněn teoretickými hodnotami povrchové energie získané metodou teorie funkční hustoty (DFT) pro kovové systémy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info