Geografický informační systém tradiční lidové kultury (1750-1900) - sofistikovaná výzkumná infrastruktura české etnologie

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DRÁPALA Daniel

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Etnologické rozpravy
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova Ethnocartography; written and picture sources; printed materials; databases; maps
Popis Mezi etablované metody etnologie náleží již několik desetiletí také etnokartografie, která umožňuje poznání územního rozšíření jednotlivých prvků kultury i jejich větších souborů v jedné nebo více časových rovinách. V českých zemích se začala etnokartografie prosazovat v první polovině 20. století. Některé z nedostatků lze řešit uplatněním moderních technologií – např. prostřednictvím geografického informačního systému (zkratka GIS), který umožňuje práci s daty a tvorbu map. Charakteristickým znakem GIS je vedle prostého zobrazování bodů či plochy především interaktivita, prolínání datových vrstev, možnost analýzy dat dle zadání a potřeb uživatele. Tato technologie se uplatňuje také v rámci výzkumné a prezentační infrastruktury Geografický informační systém tradiční lidové kultury 1750–1900, který vyvinula Masarykova univerzita. Propojuje mapové podklady s informacemi z oblasti tradiční lidové kultury definovanými místně (historická země Morava) a časově (rozpětí let 1750–1900). Gistralik reprezentuje sofistikovaný GIS v podobě prostorově zobrazované databáze, která zpřístupňuje poznatky o dokumentovaných jevech z oblasti materiální i nemateriální lidové kultury a o míře jejich dosavadního zpracování. Pracuje tedy nejen s informací samotnou, ale i s odkazem na její původ (rukopisný a ikonografický pramen, tiskovina) s možností dalšího vytěžení zdroje uživatelem dle jeho individuálních potřeb. Informace jsou vázány na konkrétní obec nebo jinou území jednotku (panství, farnost, soudní okres). Gistralik umožňuje vědecky kvalifikovaným silám i dalším zájemcům o problematiku kulturního dědictví zpřístupnění velkého objemu odborně pasportizovaných dat, které budou uživatelé vytěžovat prostřednictvím různých stupňů zadávacích podmínek, což umožňuje generování rozmanitých okruhů informací co do obsahu i formy.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info