Etnografická rajonizace: úvahy nad jejím historickým vývojem a smyslem současné existence

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

DRÁPALA Daniel PAVLICOVÁ Martina

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Národopisná revue
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova local culture; folk culture; ethnographic differentation; ethnographic region; regional and local identity; the Slovácko region; the Moravian Záhoří; folklore movement
Popis V současné době je místní kultura chápána jako významný fenomén kultury ve společnosti, jako identifikační faktor místních obyvatel, jako důležitá součást místa k životu. V řadě případů je zde spojitost, přímá či nepřímá, s tradiční lidovou kulturou. To zahrnuje i problematiku etnografické diferenciace, jakož i definici etnografických regionů, tak jak se zformovaly především v 19. a počátku 20. století a jak jsou deklarovány coby odkaz tradice až do současnosti. Podstatná je otázka zformování těchto regionů a vývoj kulturního prostředí k nim náležejícího, což je základem našich úvah v předložené studii: nakolik jsou obecná tvrzení o etnografické diferenciace platná a co je hlavním impulsem pro jejich vývoj. Ke konkrétnímu náhledu na danou problematiku jsme vybrali dva moravské etnografické regiony (Slovácko a moravské Záhoří), které jsou dnes nedílnou součástí mapy národopisných oblastí. Jejich vznik a vývoj ale nejsou totožné. Liší se nejen teritoriálním rozsahem, vyhraněností, vnitřní diferenciací, ale i "ukotveností" regionálního povědomí. Obě sondy se snaží dokázat, že vnímání etnografického regionu se může stát často i odborným stereotypem a že k problematice etnografických regionů je potřeba se vracet v nových kontextech a významech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info