Informace o projektu
Regulace transkripce Epstein–Barr viru – biofyzikální implikace pro molekulární léčbu cílenou na transkripční regulátor Rta

Informace

Projekt nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA23-05241S
Období řešení
1/2023 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Spolupracující organizace
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Virus Epsteina-Barrové (EBV) způsobuje prostřednictvím přidružených nádorových onemocnění celosvětově více než 138 000 úmrtí. EBV je také úzce spojen s mononukleózou a roztroušenou sklerózou. Vzhledem k tomu, že transkripce DNA je první biosyntetickou událostí infekce EBV, budeme zkoumat, možnosti specifické inhibice hlavního virového regulátoru transkripce EBV - Replication and transcription activator (Rta) jako inovativní terapii EBV.
Jestliže určíme kritická vazebná místa na Rta, která jsou rozhodující pro rozpoznávání virové DNA, může na ně cílit vazba interferujících molekul v následných studiích. Budeme studovat strukturu Rta a jeho vazbu na DNA pomocí strukturních a kvantitativních biofyzikálních metod. V buňkách se budeme zabývat synergickými účinky Rta a dalšího transkripčního regulátoru - Zta během lytického přechodu EBV. Interdisciplinární kombinace strukturních a buněčných studií přispěje k pochopení molekulárního mechanismu, jak se Rta podílí na rozvoji infekce EBV.

Publikace

Počet publikací: 1


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info