Informace o projektu
Foton-upkonverzní značky pro mikrofluidní jednomolekulové imunostanovení proteinových biomarkerů

Informace

Projekt nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GA21-03156S
Období řešení
4/2021 - 9/2024
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova
fotonová upkonverze; nanočástice; imunochemie; biomarkery; mikrofluidika; jednomolekulové metody
Spolupracující organizace
Akademie věd České republiky

Navrhovaný projekt rozvíjí metodiku jednomolekulových imunostanovení s využitím luminiscence foton-upkonverzních nanočástic. Ta se vyznačuje excitací v infračervené oblasti a emisí krátkovlnného záření (převážně viditelného). Díky nízkému pozadí tohoto typu luminiscence je snadné dosáhnout zobrazení a počítání jednotlivých nanočástic; při použití jako luminiscenční značky pak i počítání molekul analytu. Inovace projektu zahrnují především využití mikrofluidních čipů pro automatizaci. Mikrofluidika zkracuje dobu analýzy, umožňuje úsporu reagencií, přispívá ke snížení limitů detekce a usnadňuje analýzu mikroskopických vzorků (analýza jednotlivých buněk). Metodika bude ověřena na známých proteinových biomarkerech. Jedná se o stanovení (A) prostatického specifického antigenu v krevním séru a plazmě a (B) proteinového biomarkeru p53 na úrovni jednotlivých buněk. Projekt přispěje ke zlepšení diagnostiky závažných onemocnění, monitorování průběhu léčby a přináší nové techniky do oblasti buněčné a molekulární biologie.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život

Publikace

Počet publikací: 30


Předchozí 1 2 3 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info