Informace o projektu
Srovnávací morfologie a imunohistochemie v hodnocení fylogenetických vztahů mezi zástupci raných linií kmene Apicomplexa

Informace

Projekt nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
GPP506/10/P372
Období řešení
1/2010 - 12/2012
Investor / Programový rámec / typ projektu
Grantová agentura ČR
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta

Kmen Apicomplexa představuje nejúspěšnější skupinu eukaryotických parazitů pozůstávající výhradně z parazitických rodů, které infikují široké spektrum obratlovců i bezobratlých. Mnohé z nich jsou původci významných onemocnění člověka, jako jsou malárie, toxoplasmóza a kryptosporidióza. Možnosti kontrolovat tyto nemoci jsou značně omezené z mnoha důvodů včetně absence účinných vakcín nebo léků. Podávaný projekt je zaměřen na srovnávací studii zástupců raných linií Apicomplexa se zřetelem na gregariny a kryptosporidie. Studium rozmanitosti hostitelsko-parazitických interakcí vzniklých v důsledků fylogenetických adaptací je nezbytné pro celkové pochopení evoluční strategie výtrusovců na buněčné úrovni a přehodnocení jejich fylogenetických vztahů. Hlubší poznání raných zástupců Apicomplexa včetně gregarin a jim příbuzných organizmů umožní lépe proniknout do fascinující biologie této enigmatické skupiny parazitů a prozkoumat další možnosti praktických aplikací, jako například nová terapeutika směrovaná proti některým onemocněním způsobených výtrusovci.

Publikace

Počet publikací: 26


Předchozí 1 2 3 Další

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info