Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SKLENÁŘ Jiří BRÁZDIL Rudolf

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Geografie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://geography.cz/sbornik/wp-content/uploads/2012/06/g02_4sklenar.pdf
Obor Hydrologie a limnologie
Klíčová slova maximum annual discharge; flood; frequency; seasonality; extremity; fluctuation; homogeneity of observations; anthropogenic influence; Vir Reservoir; upper Svratka River
Popis Práce se zabývá analýzou maximálních ročních a povodňových průtoků v povodí horní Svratky v období systematických hydrologických měření před a po výstavbě vodních děl Vír I a Vír II. Pro vodoměrné stanice Borovnice (nad vodním dílem Vír) a Vír (pod vodním dílem Vír) je provedena pro období 1925–2010 analýza kulminačních průtoků (Qk) s dobou opakování dosahující nebo překračující 2 roky (Q2). Povodňový režim je hodnocen se zřetelem na četnost výskytu povodní, jejich sezonalitu a extremitu. V příspěvku je početními i statistickými metodami studováno antropogenní ovlivnění maximálních ročních a povodňových průtoků na horní Svratce po výstavbě obou vodních děl. To se projevuje zejména narušením homogenity pozorování, snížením četnosti výskytu a extremity povodní, snížením hodnot a rozkolísanosti maximálních ročních průtoků a zpožděním jejich kulminace. Kvantifikace uvedeného antropogenního ovlivnění je konkrétním příkladem modifikace přirozeného hydrologického režimu řeky výstavbou vodní nádrže.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info