Chromatographic (RP-HPLC) analysis of cholesterol and selected phytosterols
| Název česky | Chromatografická analýza cholesterolu a vybraných fytosterolů |
|---|---|
| Autoři | |
| Rok publikování | 2009 |
| Druh | Konferenční abstrakty |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| Popis | Fytosteroly jsou sekundární metabolity přítomné v rostlinné potravě; podobající se cholesterolu jak ve funkci tak struktuře. Současné metody pro analýzu cholesterolu stejně jako ostatních sterolů a tříd lipidů zahrnují TLC, SPE, GC, HPLC a SFC. RP-HPLC podmínky zahrnují mírné teploty, nedestruktivní detekci a práci s méně těkavými polárními organickými rozpouštědly ve vodě. V této práci byla optimalizována separace sterolů pro sběr frakcí a jejich následné MALDI MS stanovení pomoci nanočástic stříbra jako matrice. |
| Související projekty: |