Digital tutorial archive

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Digitální výukový archiv
Autoři

RAČANSKÁ Eva DOSTÁL Otto JAVORNÍK Michal VENTRUBA Pavel PETRENKO Martin

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of The 3rd IASTED International Conference on Telehealth 2007
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Informatika
Klíčová slova PACS (Picture Archiving and Communication System); DICOM (Digital Imaging and Communication in Medicine); Digital Image; Tutorial Database
Popis Digitální výukový archiv je jedinečný projekt, který umožňuje studentům a lékařům v praxi přístup k rozsáhlé databázi obrazových dat skutečných pacientů uložených pod fiktivní identitou.Na vytváření archivu spolupracuje 16 lékařských oborů. Obrazová data jsou snímky pacientů ošetřených v naší nemocnici a archivované prostřednictvím PACS. Jsou doplněny o strukturovaný popis ve formátu DICOM, anonymizovány a odeslány do výukového digitálnícho archivu. Výukový archiv obsahuje 800 souborů. 150 souborů je z oboru Gynekologie a porodnictví. Většinu snímků tvoří enskopické záznamy a snímky z ultrazvukových vyšetření.Každý lékařský obor má určeného garanta zodpovědného za výběr snímků a jejich popis.Databáze je určena studentům, využívá zajímavé snímky z nemocničního PACS a spojuje různé lékařské obory.Anonymizace dat zajišťuje ochranu osobních údajů pacinetů a umožňuje použít snímky pro výukové účely.Digitální výuka je výnykajícím doplňkem výuky klasické a přispívá ke zlepšení výuky lékařských oborů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info