An Access Structure for Similarity Search in Metric Spaces

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Indexová struktura pro podobnostní hledání v metrických prostorech
Autoři

DOHNAL Vlastislav

Rok publikování 2004
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of ICDE/EDBT 2004 Joint Ph.D. Workshop, 18 March 2004, Heraklion, Greece and 29 March 2004, Boston, MA, USA
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Obor Informatika
Klíčová slova similarity search; access structure; metric space
Popis Podobností hledání je důležité v prostředích, ve kterých hledání na přesnou shodu má malý význam. Pro zvýšení okruhu aplikovatelnosti podobnostního hledání se jako matematická abstrakce používá pojem metrického prostoru. V tomto článku popisujeme novou indexovou metodu pro podobnostní hledání nazvanou D-Index. D-Index vkládá a maže datové objekty s velmi nízkými náklady. Rozsahové dotazy s poloměrem menším než rho jsou řešeny v čase, který je shora omezený. D-Index také podporuje disková úložiště a tím je schopen pracovat i s velkými objemy dat, které překračují velikost vnitřní paměti. Protože metody pro dělení prostoru použité v D-Indexu nejsou příliš optimální a vytvářejí velké množství prázdných oblastí, navrhujeme několik metod dělení a porovnáváme je.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info