Příjem, biologická dostupnost a metabolismus rostlinných polyfenolů u člověka
| Autoři | |
|---|---|
| Rok publikování | 2004 |
| Druh | Článek v odborném periodiku |
| Časopis / Zdroj | Chemické listy |
| Fakulta / Pracoviště MU | |
| Citace | |
| www | http://www.med.muni.cz/~jslanina/cheml-2004.pdf |
| Obor | Biochemie |
| Klíčová slova | bioavailability; polyphenols; flavonoids; phenolic acids; quercetin; chlorogenic acid; antioxidants |
| Popis | Celkový příjem rostlinných polyfenolů činí přibližně 1 g/den, největší část připadá na flavonoidy a fenolové kyseliny. Hlavními zdroji polyfenolů v potravě jsou nápoje (čaj, káva, pivo, víno, džusy) a ovoce. Značné nejasnosti jsou ohledně příjmu některých skupin rostlinných polyfenolů, jako jsou oligomerní proanthokyanidiny a fenolové kyseliny. Absorpce polyfenolů z trávícího traktu je pravděpodobně vysoká, ale koncentrace původního rostlinného polyfenolu v plazmě je nízká. Většina polyfenolů podléhá v trávícím traktu hydrolytickým reakcím a je v tlustém střevě metabolizována střevními bakteriemi převážně na fenolové kyseliny, které se rovněž mohou resorbovat z trávícího traktu. Po resorpci jsou polyfenoly a jejich metabolity dále konjugovány v tkáních. Tyto přeměny vedou k velkému počtu metabolitů, u některých z nich však zůstává zachována antioxidační aktivita. |
| Související projekty: |