Acidification of phosphate buffered saline

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VESELÝ Lukáš BEHERA Susrisweta ŠTŮSEK Radim MUŽÍK David HEGER Dominik

Rok publikování 2025
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj International Journal of Pharmaceutics
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378517325004302?via%3Dihub
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2025.125593
Klíčová slova Freezing; Buffering capacity; Acidification; Preferential precipitation; PBS
Popis It has been demonstrated that freezing-induced acidity changes have an impact on the structural integrity, degree of aggregation, and chemical stability of frozen food and pharmaceutical products. The stability of the compounds in solutions is maintained by the presence of buffers. However, many buffers are unsuitable for applications involving freezing as this process substantially alters the acidity. In this study, we determine the effect of initial pH, concentration, and cooling rate on the freezing-induced change in acidity of phosphate buffered saline (PBS) in the frozen state via UV-VIS spectroscopy. Furthermore, we examine the impact of individual salts present in PBS and discuss the mechanisms affecting the resulting acidity that we approximate via Hammett acidity function (H2-).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info