IP adresy v kybernetické bezpečnosti

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HARAŠTA Jakub MÍŠEK Jakub

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Revue pro právo a technologie
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Open access časopisu
Obor Právní vědy
Klíčová slova Personal Data Protection; Cyber Security; Personal Data Processing; Legitimate Interest of Data Controller; CSIRT
Přiložené soubory
Popis Za účelem zajištění kybernetické bezpečnosti dohledová pracoviště zpracovávají informace o bezpečnostních incidentech. Klíčovým prvkem pro vytvoření potřebných analýz je IP adresa zařízení zapojených do bezpečnostních incidentů. Článek ve své první části shrnuje a popisuje činnost dohledových pracovišť. Ve druhé části je provedena analýza pojmu osobní údaj a uzavíráme, že IP adresy je de lege lata nezbytné považovat za osobní údaje. Na dohledová pracoviště kybernetické bezpečnosti tedy dopadají povinnosti správce osobních údajů. Základní povinností je zpracovávat pouze osobní údaje, k jejichž zpracování má správce údajů zákonný důvod. Ve třetí části článku pak nabízíme možné legitimizační důvody ke zpracování osobních údajů s akcentem na zpracování za účelem ochrany práv a právem chráněných zájmů správce údajů nebo třetích osob.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info