DNS Traffic Analysis for Malicious Domains Detection

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Analýza DNS provozu pro detekci škodlivých domén
Autoři

GHAFIR Ibrahim PŘENOSIL Václav

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of International Conference on Signal Processing and Integrated networks
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
www http://ieeexplore.ieee.org/xpl/articleDetails.jsp?arnumber=7095337&newsearch=true&searchWithin=%22First%20Name%22:Ibrahim&searchWithin=%22Last%20Name%22:Ghafir
Doi http://dx.doi.org/10.1109/SPIN.2015.7095337
Obor Informatika
Klíčová slova Cyber attacks; botnet; malicious domain; malware; intrusion detection system
Přiložené soubory
Popis Web se stal rozšířeným médiem pro vyhledávání informací, podnikání zábavu. Zároveň se web stal primární platformou podvodníků pro útoky na uživatele. Například tzv "drive-by-download" útoky, které mohou být šířeny prostřednictvím škodlivých domén, jsou oblíbenou metodou šíření botnetů. V tomto článku je prezentována metodika pro zjištění jakékoliv spojení se škodlivou doménou. Navržená metoda detekce je založen na černé listině škodlivých domén. Zpracováváme síťový provoz, zejména DNS provoz. Analyzujeme všechny požadavky DNS a detekujeme každý dotaz na černou listinu. Černá listina škodlivých domén se automaticky aktualizuje a tím umožňuje detekci v reálném čase. Navržená metodika byla testována na tzv "packet capture - pcap" souborech, které obsahují informace o provozu škodlivých domén a dokázali jsme, že naše metodologie může úspěšně detekovat připojení k škodlivým doménám. Navržená metoda byla aplikována živém provozu na akademické půdě a ukázala, že je schopna detekovat připojení na škodlivé domény v reálném čase.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info