Advanced Persistent Threat and Spear Phishing Emails

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Pokročilá trvalá hrozba na základě podvodných e-mailů
Autoři

GHAFIR Ibrahim PŘENOSIL Václav

Rok publikování 2015
Druh Článek ve sborníku
Konference Proceedings of International Conference Distance Learning, Simulation and Communication
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
www http://dlsc.unob.cz/data/Proceedings%20of%20the%20DLSC%202015%20conference.pdf
Obor Informatika
Klíčová slova Cyber security; advanced persistent threat; targeted attack; spear phishing email; malware; malicious domain; malicious file hash
Popis V posledních letech se zneužívání propojení počítačů do počítačových sítí neustále zdokonalují, jsou cílenější a způsobují závažnější škody. Pokročilé trvalé hrozby - zkratkou Apts - představují nové a důmyslnější verze známých vícestupňových scénářů útoku. Jsou určeny speciálně k dosažení určitého cíle, nejčastěji k získaní důvěrných, neveřejných informací. APTs představují problém pro stávající detekční metody, protože tyto jsou založeny na znalosti podpisu útoků a APT, čímž neumožňují snadno odhalit neznámé bezpečnostní díry pro možné útoky. V článku jsou popsány detekční metody používající černé listiny založené na detekci podvodných e-mailů, což je nejběžnější technika používaná k APT útoku. První metoda je metoda detekce škodlivé domény a druhá metoda je založena na detekci škodlivého hešovacího souboru. Černé listiny jsou automaticky aktualizovány každý den a detekce je tak možná v reálném čase.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info