Zneužívání veřejných výdajů a svévole v právu veřejných výdajů

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Právnickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KYNCL Libor

Rok publikování 2014
Druh Článek ve sborníku
Konference MUNI Law Working Paper Series
Fakulta / Pracoviště MU

Právnická fakulta

Citace
www Online verze
Obor Právní vědy
Klíčová slova Abuse of right; wantonness; arbitrariness; public administration; public expenditures; public procurement; public budgets.
Popis Cílem tohoto textu je aplikace základních principů zákazu zneužití práva na oblast zneužívání veřejných výdajů a na svévoli v právu veřejných výdajů. Text vymezí uvedené pododvětví v rámci systému finančního práva a posléze bude diskutovat zneužití veřejných výdajů, svévoli a zvůli na tomto úseku. Na základě provedené analýzy předmětné oblasti bylo dosaženo závěru, že české právní prostředí ponechává prostor pro neobjektivní rozhodování na úseku práva veřejných výdajů, které může v některých případech vést ke zneužití práva resp. pravomoci orgánem veřejné moci, popř. ke svévoli či zvůli. Takový výkon práva v oblasti práva veřejných výdajů se objevuje díky faktickému působení různých zájmových skupin, čemuž odpovídají zjištění z různých prací z oblasti veřejného výběru i práva a ekonomie. Dle našeho názoru ke zneužití práva může dojít zejména při aplikaci procesních předpisů v souladu s právem, kdy orgán veřejné moci nepostupuje v souladu s cílem daného segmentu právní úpravy při výkladu neurčitých právních pojmů nebo při správním uvážení. Jedná se o tzv. „šedou zónu“ mezi nezákonným úředním postupem a situací v souladu s právem. Naproti tomu svévole nebo zvůle se rozhodující orgán dopouští, když postupuje v rozporu s oprávněnými zájmy dotčených osob (svévole a zvůle, které považujeme za synonyma, tedy mohou být v některých případech protiprávním úkonem a v jiných zneužitím práva).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info