Towards Machine-Actionable Modules of a Digital Mathematics Library: The Example of DML-CZ

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RŮŽIČKA Michal SOJKA Petr KREJČÍŘ Vlastimil

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference CICM 2013, LNAI 7961
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
www
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-3-642-39320-4_17
Obor Informatika
Klíčová slova DML-CZ; EuDML; DOI; ParsCit; references; validation; DSpace; OAI-PMH; TeX; LaTeX; Tralics; Infty; machine-actionable digital library; library automation; Google Scholar; webometrics
Popis Publikování a archivace matematické literatury představuje samostatnou kategorii problémů. K dosažení cíle vybudování globální digitální matematické knihovny hrají nepostradatelnou roli malé digitální knihovny při shromažďování, validaci, digitalizaci a kontrole dat od menších vydavatelů. V tomto článku je představen přehled technických výzev, na které jsme narazili při vývoji automatizovaných modulů v průběhu mnohaletého budování České digitální matematické knihovny (DML-CZ). Nejdříve jsou představeny metody automatického sbírání dat od vydavatelů. Dále je představen proces optického rozpoznávání znaků (OCR) ve skenech matematických dokumentů a automatizovaná segmentace textových referencí pro obohacení metadat a efektivní dohledání DOI. Nakonec popíšeme napojení na projekt Evropské digitální matematické knihovny (EuDML) a veřejná rozhraní DML-CZ pro vylepšení viditelnosti a přístupnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info