Vybrané problémy konstrukce historických mapových děl na příkladu zpracování Historického atlasu vybraných území Evropy a Afriky podle Klaudia Ptolemaia

Varování

Publikace nespadá pod Ústav výpočetní techniky, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

HERMAN Lukáš RUSSNÁK Jan

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Digitální technologie v geoinformatice, kartografii a dálkovém průzkumu Země
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://gkinfo.fsv.cvut.cz
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova Africa; Europe; Geography; historical atlas; history of cartography; Claudius Ptolemaeus; Ptolemy
Popis Příspěvek je věnován tvorbě Historického atlasu vybraných území Evropy a Afriky podle Klaudia Ptolemaia. Cílem tohoto projektu bylo na základě tabulek souřadnic a popisu geografických prvků zrekonstruovat část mapy světa známého přibližně okolo roku 150 našeho letopočtu. Z tabulek souřadnic byla vytvořena vektorová databáze. Dále byla navržena a vytvořena symbologie evokující styl historického mapového díla. Při rozčleňování jednotlivých mapových listů bylo zachováno Ptolemaiovo rozdělení Evropy a Afriky do dílčích knih. V tomto příspěvku jsou, kromě metod využitých při zpracování atlasu, diskutovány také alternativní postupy. Rovněž je zmíněn význam zpracování atlasu z hlediska výuky historie kartografie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info